Jan van Ginkel
Jan van Ginkel was tot begin 2017 gemeentesecretaris en algemeen directeur van de Gemeente Zaanstad (daarvoor van Schiedam). Hij is in zijn hele loopbaan bezig geweest met radicale innovaties in de overheid. In de gemeente Molenwaard zorgde hij ervoor dat het gemeentehuis werd afgeschaft en bestuurders en ambtenaren voortaan rechtstreeks thuis met burgers overleggen. In 2011 kreeg hij de onderscheiding voor ‘Meest invloedrijke ambtenaar van Nederland’.
Jan studeerde technische wiskunde in Delft en later veranderkunde bij Sioo. Zijn passie is om, binnen en buiten organisaties, ruimte te scheppen voor het bieden van maatschappelijke meerwaarde. Na een jarenlange loopbaan in Europees onderzoek en consultancy, werkt Jan sinds 2000 bij lokale overheden, in zowel steden als rurale gebieden. Momenteel is hij gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Zaanstad. Jan is ook actief binnen de VNG en de VGS.
Jan beleeft plezier aan complexe contexten, want daar zijn botsende logica’s te verbinden. Met het organiseren op spanning, variëteit en energie weet hij beweging te creëren. Daardoor worden mensen en systemen in ontwikkeling gezet zodat hun identiteit zich echt vernieuwt. En de enige manier om innovatie te borgen is door te blijven innoveren. Jan is ervan overtuigd dat het sterker maken van gemeenschappen voortdurend strategische inspanningen vergt van alle betrokkenen. De hedendaagse uitdaging tot meer gemeenschapskracht betreft niet de omslag naar ‘van buiten naar binnen’, maar die naar ‘van buiten naar buiten’. Diepleren en interventies vanuit de wenkende toekomst zijn dan de instrumenten om die vernieuwing te aarden in het bewustzijn van mensen en gemeenschappen.
Jan is een veelgevraagd spreker over thema’s als interventiekunde, meervoudige zoekstrategieën, gedeeld leiderschap en over de participatie- en informatiesamenleving. Zijn speeches betreffen vaak een ‘call to non-action’ of een ‘call to learning’.
Frans Verhaaren
Frans Verhaaren is zelfstandig maatschappelijk ondernemer. Hij is in zijn loopbaan als organisatieadviseur altijd bezig geweest met vernieuwing van professionele organisaties. De laatste jaren heeft hij met enkele collega’s het werkverband ‘Stadsatelier’opgericht om maatschappelijke initiatieven in buurten en steden te ondersteunen.
Frans studeerde klinische en organisatiepsychologie in Nijmegen. Meer dan 35 jaar was hij organisatieadviseur op basis van organisatiekundige kennis en ervaring: welke organisatiestructuren werken wanneer wel en niet? Hoe moet je leiding geven in diverse situaties, hoe verlopen fusie- en vernieuwingsprocessen? Wat zijn de kritische succesfactoren voor een organisatie?
Maar zijn unieke ervaring zat en zit in hoe veranderingsprocessen moeten worden opgezet en doorgevoerd. Frans werkt bij voorkeur met kortdurende interventies en leerprocessen om opdrachtgevers te leren de noodzakelijke vernieuwingen zelf door te voeren. Vanaf het allereerste begin is hij gericht op zingevingsvragen van mensen in hun werk: vernieuwing van organisaties moet gelijk opgaan met persoonlijke ontwikkeling van leidinggevenden en medewerkers. Want mensen die geïnspireerd zijn, werken met plezier en bieden hun organisatie het beste van wat zij in hun mars hebben.
In de loop van de laatste tien jaren is Frans zich steeds meer gaan richten op transformatieve veranderingen in organisaties. Daarbij gaat het eerst om gedragsverandering en strategievernieuwing, en herstructurering is dan altijd volgend. Het bevorderen van zelfleren, met name via ‘leren door te doen’ en via ‘executive coaching’, ging dan ook een steeds groter deel van zijn praktijk omvatten. Tegelijkertijd verplaatste hij zijn aandacht naar buiten organisaties: naar wijken en buurten, naar steden en dorpen. Hij ontdekte dat burgers zich steeds meer afhankelijk hebben gemaakt van dienstverlening door overheden en professionele instellingen. Daarom is het nu zijn ambitie om netwerken, buurten, en samenlevingsverbanden zodanig te stimuleren dat zij weer grotendeels zelf verantwoordelijk kunnen zijn voor de gewone vragen van het leven: leefbaarheid, veiligheid, opvoeding van kinderen, gezonde voeding, duurzaamheid, economische zelfstandigheid, samen oud worden, gezond milieu bewaken, openstaan voor kwetsbare medemensen en vreemdelingen, enzovoort.
Frans Verhaaren voelt zich geen organisatieadviseur meer en neemt als betrokken burger zelf initiatieven om gemeenschappen weer vitaal te maken. Hij doet dat samen met enkele collega’s in het netwerk Stadsatelier.
Voor meer informatie, zie www.verhaarenconsult.nl.